Kasza

Lubię kaszę – kasza na stół – Zdrowe i pełne energii dziecko, to radosne dziecko

W każdym dziecku drzemią niespożyte pokłady energii, które wykorzystuje podczas zabawy i różnego rodzaju aktywności. Młody organizm w trakcie rozwoju, potrzebuje odpowiedniego zasilenia zasobami energetycznymi, które pobiera z odpowiedniej diety. Jadłospis dziecka będzie prawidłowo zbilansowany pod względem energii i ważnych składników odżywczych, gdy w kuchni wykorzystane zostaną różnorodne produkty spożywcze, a przygotowane posiłki będą urozmaicone. Dlatego,

Informacja prasowa
Warszawa, 19 marca 2021 r.

Zdrowe i pełne energii dziecko, to radosne dziecko

W każdym dziecku drzemią niespożyte pokłady energii, które wykorzystuje podczas zabawy i różnego rodzaju aktywności. Młody organizm w trakcie rozwoju, potrzebuje odpowiedniego zasilenia zasobami energetycznymi, które pobiera z odpowiedniej diety. Jadłospis dziecka będzie prawidłowo zbilansowany pod względem energii i ważnych składników odżywczych, gdy w kuchni wykorzystane zostaną różnorodne produkty spożywcze, a przygotowane posiłki będą urozmaicone. Dlatego zaraz po warzywach i owocach najliczniejszą objętościowo grupę produktów na naszych talerzach powinny stanowić zbożowe – przekonuje Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”. Produkty zbożowe, na czele z kaszami są doskonałym źródłem energii, która niezwykle potrzebna jest rosnącemu i rozwijającemu się organizmowi.

– Zgodnie z polskimi zaleceniami, najwięcej w naszej diecie powinno być warzyw i owoców, a zaraz za nimi – produktów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych. Dotyczy to zarówno dorosłych, jak i dzieci. To właśnie kasza gryczana, kasza pęczak, kasza jaglana stanowią dla rozwijających się organizmów świetne źródło energii – do pracy umysłowej oraz fizycznej. Węglowodany złożone pod postacią kasz są „paliwem” do nauki, kreatywnych zabaw umysłowych oraz gry w piłkę czy jazdy na rowerze. Ponadto kasze gruboziarniste, w tym jęczmienna pęczak, gryczana lub jaglana są źródłem składników odżywczych – żelaza, magnezu, cynku, witamin z grupy B – wyjątkowo ważnych w okresie rozwojowym. Zawierają także niezbędny dla prawidłowej perystaltyki jelit błonnik, który pozwala uniknąć często występujących u dzieci zaparć, spowodowanych spożywaniem diety wysoko przetworzonej, o małej zawartości włókna pokarmowego – wyjaśnia Urszula Somow, dietetyczka i ekspertka kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

Śniadanie to pierwszy zastrzyk energii dla naszego organizmu w ciągu dnia. Ogromne znaczenie ma to zwłaszcza dla dzieci. Ważne jest nie tylko samo spożywanie śniadań, ale także to, co wchodzi w ich skład. Wprowadzając kasze do posiłków swoich pociech, warto wiedzieć także, który jej rodzaj będzie dla nich najlepszy.

A to już wiesz?  Kaszki „Pełnia zbóż” bez dodatku cukru

Pod względem wartości odżywczych pierwsze miejsce należy do kaszy jaglanej., która jest źródłem żelaza, magnezu, cynku, krzemu oraz lecytyny wspierającej odporność, koncentrację i siłę naszych latorośli. Uznawana jest także za dobre źródło energii ze względu na długie uwalnianie węglowodanów. Z kolei kasze jęczmienna i gryczana, obok wielu witamin (witaminy E i z grupy B) oraz składników mineralnych (m.in. żelazo, magnez, potas, wapń, mangan cynk i krzem), zawierają także skrobię, która dostarcza organizmowi niezbędnej energii. Posiłki przygotowywane na bazie powyższych kasz są sycące, a jednocześnie lekkie, dlatego powinny znaleźć się w diecie małych sportowców i miłośników aktywności fizycznej na świeżym powietrzu, którzy po wysiłku mają większe zapotrzebowanie na energię.

– Ważne, aby kasze wprowadzać do diety dziecka w smacznej postaci, dzięki czemu staną się bardziej lubiane. Można przygotować z nich sałatkę – zarówno ze znanymi dziecku warzywami, np. szpinakiem, grillowaną papryką, suszonymi pomidorami i dodatkiem białka, np. mozzarellą, fasolą lub gotowanym jajkiem. Świetnym pomysłem będzie także wersja na słodko – np. jaglanka z sezonowymi owocami i miodem. Kasza, po całonocnym namoczeniu (bez gotowania) i zmiksowaniu z wodą do konsystencji ciasta naleśnikowego, może sprawdzić się również w postaci naleśników. Kasza podana z twarożkiem lub pastą typu hummus i pomidorkami koktajlowymi przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom – twierdzi ekspertka kampanii i dietetyczka Urszula Somow. – Kasza jaglana może być również składnikiem placuszków lub mini omletów zapiekanych z jajkiem i warzywami w formie od muffinków, które dziecko może zabrać jako drugie śniadanie do szkoły lub na wycieczkę. Smacznie, zdrowo i wygodnie! – dodaje ekspertka.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

A to już wiesz?  Kaszki „Pełnia zbóż” bez dodatku cukru

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku:

Home


https://www.facebook.com/lubiekasze/